Ana Bilim Dalı Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Arif ÇİÇEK

Tarihçe

“Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı” açma teklifimiz, 24.11.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun toplantısında incelenerek uygun bulunmuştur.

Programımız, 2021-2022 Bahar yarıyılında eğitim-öğretime başladı.

Kazanılan Derece

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Sosyoloji Bilimi alanında Yüksek Lisans (Bilim Uzmanı) derecesine sahip olur.

Kabul Koşulları

Sosyoloji Lisans derecesine sahip olan ve Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin belirlediği koşulları sağlayan her aday Sosyoloji Yüksek Lisans programına başvurabilir. Sosyoloji Bölümü dışında belirlenen farklı bölümlerden lisans derecesi almış adaylar da, yine Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin belirlediği koşulları sağlamak kaydıyla, başvuru yapabilirler. Ancak alan dışı lisans mezunları (gerekli görüldüğü takdirde) bilimsel hazırlık programını tamamlamak şartıyla lisansüstü programlara kabul edilebilirler.

Üst Kademeye Geçiş

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yeterliliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir.

Mezuniyet Koşulları

Sosyoloji tezli yüksek lisans programını başarıyla tamamlamak için gerekli olan şartlar ders aşaması ve tez aşaması olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Bir öğrencinin yüksek lisans derecesi alabilmesi için, ders aşamasında en az yedi (7) ders ve bir (1) seminer dersi alarak bu dersleri başarması; tez aşamasında ise Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne uygun olarak bir yüksek lisans tezi hazırlayıp bu tezi jüri önünde başarı ile savunması gerekir.

Mezun İstihdam Olanakları

Günümüzde sosyoloji mezunlarının iş imkânları bir hayli artmış ve artmaya da devam edecektir. Sosyoloji mezunları için, artık kamu ve özel sektörü de kapsayacak şekilde geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Kamu kurumlarının yanı sıra, basın ve medya kuruluşları, araştırma şirketleri, sanayi ve ticaret şirket ve örgütleri, sendikalar, belediyeler, uluslararası firmalar bunlardan bazılarıdır. Pedagojik formasyon eğitimi alarak okullarda öğretmenlik yapabilirler. Bunlara ek olarak yükseköğrenim kurumlarında akademik personel olarak da çalışabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Bu bölüm, ilgili derslerin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.